Buka setiap Hari 11AM - 9PM (Isnin - Jumaat) 11AM - 7PM (Sabtu & Ahad) +60196000508 hriproampang@gmail.com

Battery Health iPhone

iPhone adalah salah satunya peranti yang mempunyai feature battery health. Battery health membolehkan user untuk menyemak status semasa bateri. Feature ini memberikan maklumat seperti kapasiti maksimum bateri dan best (peak) performance capability. Maksimum bateri kapasiti adalah untuk sukat keadaan bateri daripada keluar kilang Apple. Apple menjanjikan battery health akan ada di atas paras 80% sepanjang tempoh waranti Apple.

Kenapa Bateri Health iPhone Penting?

Apple mencadangkan untuk tukar bateri iPhone selepas battery health turun lebih daripada 80%. Tak pelik untuk tengok battery health pada 95% dalam tempoh waranti Apple 1 tahun. Selagi battery health masih mampu untuk support observed peak power requirements, performance iPhone ini akan kekal laju.  Tapi kalau iPhone shutdown tiba-tiba, performance akan diturunkan untuk menjaga battery health. Ini adalah satu berterusan, jika ada lagi sebarang masalah, performance akan diturukan untuk membolehkan iPhone masih beroperasi.

Kenapa Battery Health iPhone turun laju?

  1. Bateri lithium-ion akan menjadi tua secara checmical, bateri ini tidak akan mampu untuk menyimpan cas seperti bateri baru. Maka, bateri akan habis lebih cepat dan masa untuk cas pun akan berkurang.
  2. Elakkan tinggal iPhone di tempat yang panas melebihi 35┬░ C (95┬░ F), ini akan merosakkan bateri iPhone secara kekal. Jangan cas iPhone dalam suhu yang juga, ini pun akan merosakkan battery iPhone secara permanent.
  3. Kerap cas berlebihan atau over charge juga akan merosakkan bateri iPhone. Sebabnya adalah, ini akan memaksa untuk bateri menerima cas lebih dari sepatutnya. Kalau cas sepanjang malam, bateri akan dipaksa untuk terima cas selepas bateri sudah 100%, ini akan merosakkan battery health.
Artikel harini kami kongsikan apa itu battery health dan cara untuk menjaga battery health. Kami harap maklumat ini semua dapat dimanfaatkan untuk penjagaan battery health iPhone anda. Itu sahaja daripada iPro Ampang, jumpa lagi di artikel seterusnya.

PERANTI LATEST YANG KAMI BAIKI :
[ CLICK HERE ]
[ CLICK HERE ]

Pin It on Pinterest